Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności6 wege-książek, które warto znać
Z roku na rok temat diet roślinnych jest podejmowany częściej i szerzej. Jeśli chcesz poznać ten świat, wyrobić własne zdanie lub spróbować na własnej skórze innej diety, najlepszym sposobem będzie zapoznanie się z książkami napisanymi przez autorytety w środowisku wegetarian i wegan.
Czas czytania: 5 min
Diety roślinne to w opinii wielu specjalistów jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Prowadzony w kontrolowany i staranny sposób dostarcza wszystkich niezbędnych dla organizmu człowieka składników. W wege świecie dużą wagę przykłada się także do samego etycznego punktu widzenia pozyskiwania mięsa. Z poniższych książek dowiesz się wszystkiego, o co chcesz zapytać.
„Nowoczesne zasady odżywiania” Colin T. Campbell, Thomas M. Campbell
Książka „Nowoczesne zasady odżywiania” jest dziełem odkrywczym i przełomowym. Wiele osób zupełnie zmienia swoje życie po zapoznaniu się z jej treścią. 40 lat doświadczenia i wiedzy naukowej z zakresu biochemii żywienia, eksperyment na ludziach na największą dotychczas skalę oraz poparcie uczonych z całego świata mówią same za siebie. Autorzy podkreślają zależności między dietą a zdrowiem oraz prezentują wstrząsające kulisy praw rządzących rynkiem spożywczym. To po prostu trzeba przeczytać.
„Jak zostać wegetarianinem. 5 prostych kroków” Christine H. Beard
Zmiana sposobu żywienia nie zawsze jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Wiele osób zraża się na samym początku, twierdząc, że sobie nie poradzą. Jeśli obawiasz się, że u ciebie będzie podobnie, książka „Jak zostać wegetarianinem. 5 prostych kroków” jest rozwiązaniem. Prosty system bez problemów przeprowadzi cię przez wszystkie etapy i trudności, które mogą zaprzątnąć ci głowę, oraz uchroni przed błędnym doborem posiłków. Wiele praktycznych rad autorki może okazać się na wagę złota. Stąd być może już prosta droga do całkowitego wykluczenia produktów odzwierzęcych?
„Ukryta siła” Rich Roll
Książka „Ukryta siła. Jak stałem się jednym z najsprawniejszych ludzi na świecie i odnalazłem siebie” to lekarstwo na brak motywacji. Człowiek, dla którego 8 stopni schodów było wyzwaniem, który zmagał się z 20 kilogramami nadwagi, problemem alkoholowym i brakiem akceptacji, stał się triatlonistą, podejmującym się najcięższych zawodów na świecie! Wszystko oczywiście na diecie roślinnej. To wspaniała opowieść o tym, że przy odpowiedniej wytrwałości i odwadze każdego stać na więcej, niż mogłoby się wydawać.
„Zjadanie zwierząt” Jonathan S. Foer
To ciekawe, jak wiele różnych wydarzeń w życiu może zaprowadzić człowieka do zmiany diety na bezmięsną. Dla Jonathana Foera były to narodziny syna. Sam nigdy nie wgłębiał się w to, czym się żywi, kiedy jednak stał się odpowiedzialny za swoje dziecko, postanowił dowiedzieć się, czym tak naprawdę zamierza je karmić. Książka „Zjadanie zwierząt” to przykład rzetelnego dziennikarstwa z literackim zacięciem. Do niczego nie namawia, jednak budzi sumienie i odpowiedzialność. Jeśli chcesz podejść do jedzenia z etycznego punktu widzenia, koniecznie zapoznaj się z tą pozycją.
„Zielenina na talerzu” Magdalena Cielenga-Wiaterek
Na koniec dwie pozycje z ogromem przepisów i praktycznych rad kulinarnych. Być może dzięki nim odkryjesz w sobie pasję do gotowania? „Zielenina na talerzu” to ponad 100 oryginalnych receptur na dania sezonowe tworzone z lokalnych produktów. Podział na pory roku wiele ułatwia. Dzięki niej wątpliwości pokroju: co na obiad, śniadanie czy deser już nigdy nie zaprzątną ci głowy!
„Jadłonomia. Kuchnia roślinna” Marta Dymek
Marta Dymek jest autorką najpopularniejszego bloga kulinarnego w Polsce. Jej sukces odbił się szerokim echem, ponieważ w rywalizacji zwyciężyła nawet z tymi prezentującymi tradycyjne podejście do diety. Można przyznać, że ma wielkie zasługi w propagowaniu kuchni wegańskiej w ostatnim czasie. „Jadłonomia” więc powinna zagościć na półce każdego domu, nawet tego, w którym jada się mięso.
Przy rozważaniu przejścia na dietę roślinną pojawia się wiele zastrzeżeń. Mnóstwo z nich wynika z przestarzałych teorii oraz z braku odwagi i motywacji. Odpowiednia literatura może stać się czynnikiem, który pomoże ci rozwiać wątpliwości.
Alicja Kamińska
Absolwentka Administracji we Wszechnicy Polskiej. Zawodowo związana z branża finansów i bankowości. Prywatnie pasjonatka wystroju wnętrz oraz projektowania przestrzeni zielonej. Poszukiwaczka nietypowych rozwiązań dla domu i ogrodu. Miłośniczka motoryzacji, przez kilka lat uczestniczyła w wyprawach off-roadowych.