Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościAkcesoria i sprzęty kuchenne, które pomagają zdrowo gotować
To, co jemy, w zasadniczy sposób wpływa na nasze zdrowie. Coraz więcej osób stawia więc na domowe posiłki. Żeby poszczególne produkty zachowały maksimum składników odżywczych, muszą być przyrządzane w określony sposób, który zazwyczaj wymaga czasu. Na szczęście z pomocą przychodzą specjalne urządzenia.
Czas czytania: 4 min
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne jest zdrowie i zdrowe odżywianie. Liczne badania dowiodły, że gotowa żywność oferowana w sklepach i restauracjach wcale nie jest najlepsza dla naszych organizmów. Zdecydowanie lepiej jest gotować samodzielnie. Przy czym sam fakt, że coś zostało przyrządzone w domu, nie czyni pożywienia automatycznie zdrowszym. Smażone dania czy z dużą zawartością cukru bądź zwierzęcych tłuszczów są tak samo niepolecane, jak te z fast foodów. Najlepiej spożywać produkty gotowane na parze, duszone i przyrządzane w niezbyt wysokich temperaturach. Nie obawiajcie się jednak, to nie takie skomplikowane, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. Tym bardziej że na rynku mamy setki sprzętów i przyrządów, które smacznie i zdrowo ugotują za nas.
Pomocnicy w zdrowym gotowaniu
Fot. Konighoffer, WMF, Florina, Typhoon, Morphy Richards
Mówiąc o zdrowym gotowaniu, warto zacząć od podstawowych sprzętów, czyli garnków. Najzdrowsze naczynia to emaliowane. Emalia to rodzaj szkliwa, którym pokrywa się garnki z różnych metali, głównie stali. Nie zawiera ona żadnych substancji szkodliwych, nie gromadzą się na niej bakterie i w żadne sposób nie wpływa na smak potraw. Dlatego są to naczynia polecane alergikom i rodzicom małych dzieci. Są znakomite nie tylko do gotowania, ale także przechowania żywności.
Warto też zaopatrzyć się w specjalne garnki do gotowania na parze. Przyrządzane w ten sposób potrawy zachowują więcej składników odżywczych, ale też walorów smakowych. Na rynku są zarówno garnki przeznaczone na płyty grzewcze, jak i elektryczne parowary. W obu przypadkach mają one piętrową konstrukcję i składają się zazwyczaj z trzech elementów: naczynia na wodę, sitka na potrawy i pokrywki. Można w nich jednocześnie przyrządzać kilka różnych składników.
Innym urządzeniem pomocnym w zdrowym gotowaniu jest wolnowar. Polubią go w szczególności osoby, które zwyczajnie nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Jest to garnek elektryczny do potraw jednogarnkowych typu zupy, gulasze czy bigos. Wrzuca się go niego wszystkie składniki, przykrywa szczelną pokrywką i uruchamia. Naczynie nagrzewa się do określonej, ale niezbyt wysokiej temperatury i przez kolejnych kilka godzin, np. 7-8 gotuje danie. Nie wymaga od użytkownika żadnych dodatkowych czynności. Można go uruchomić rano i po powrocie z pracy cieszyć się zdrowym posiłkiem.
Gotowanie sous vide
Fot. Adler, StalGast, Evavac, Waco, Royal Catering
Jedną z najzdrowszych metod gotowania jest sous vide (z jęz. francuskiego: „w próżni”). Znana jest już od lat 70., ale dopiero teraz się upowszechniała. Składniki wkłada się do szczelnie zamkniętych plastikowych torebek, a następnie wrzuca do kąpieli wodnej bądź parowej. Temperatura nie może przekraczać 85 stopni Celsjusza, dzięki czemu poszczególne produkty zachowują więcej składników odżywczych. W tej metodzie jedzenie nie tylko jest zdrowsze, ale także bardziej aromatyczne i o głębszym smaku. Jeszcze do niedawna, żeby zjeść tak przyrządzane potrawy, trzeba było się udać do drogiej restauracji. Teraz możemy tak gotować również w domu. Trzeba się jedynie zaopatrzyć w specjalne urządzenie do gotowania sous vide, które przypomina multicooker. Tą metodą możemy też gotować w zwykłym garnku, wówczas konieczny jest cyrkulator. Odpowiada on za właściwą temperaturę i cyrkulację wody w naczyniu. Następnie niezbędne są specjalne woreczki z materiału odpornego na działanie wysokich temperatur. Po włożeniu do nich składników należy je zgrzać. Do tego potrzebna jest zgrzewarka próżniowa. Ostatnią rzeczą, która może się przydać, są kulki izolacyjne. Stosuje się je zamiast pokrywki, gdy gotujemy w zwykłym garnku. Zapobiegają utracie ciepła.
Sprzętów pomagających zdrowo gotować jest znacznie więcej, ale nie musimy mieć wszystkich. Warto wybrać tylko te, z których będziemy korzystać na co dzień.
Anna Oporska
Miłośniczka pięknych rzeczy i miejsc, o których pisze dla magazynów wnętrzarskich, jak „Czas na Wnętrze”. Prowadzi własnego bloga – Learning from Hollywood – o filmowych wnętrzach i urządzaniu mieszkań. Po godzinach nałogowo ogląda filmy, podróżuje i odkrywa nową pasję – do gotowania. Z wykształcenia historyk sztuki i redaktor.