Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościDieta na upalne dni
Kiedy z nieba leje się żar, a termometry wskazują coraz wyższe temperatury, następuje nagły spadek apetytu. Mięso smażone na głębokim oleju lub gorąca zupa wydają się zbyt dużym obciążeniem dla układu pokarmowego, dlatego w tym czasie chętniej siegamy po lżejsze i orzeźwiajace potrawy. Sęk w tym, że w okresie letnim znacznie częściej przebywamy na świeżym powietrzu i nie zawsze pamiętamy o zasadach zdrowego odżywiania. Często nieświadomie wybieramy produkty, które zamiast dodawać energii i zaspokajać pragnienie, działają zupełnie na odwrót. Co więc powinniśmy jeść i pić w upalne wakacyjne dni?
Czas czytania: 4 min
Świeże warzywa i owoce
Choć owoce i warzywa powinniśmy włączać do diety przez cały rok, to latem są one wyjątkowo pożądane i dostępne. Można je spożywać w różnych formach – w postaci koktajli, przekąsek (na surowo) lub dodatków do sałatek i surówek. W upalne dni najlepiej sięgać po sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny (posiadają właściwości chłodzące), agrest, porzeczki, oraz po owoce wpływające na odpowiedni poziom nawodnienia, czyli jabłka, arbuzy, grejpfruty, pomarańcze, gruszki lub melony.
Na bazie warzyw najlepiej jest gotować lekkie zupy lub chłodniki, które są świetną alternatywą dla ciepłych, zabielanych zup. Najbardziej popularne są chłodniki z botwinki, rzodkiewek, ogórków lub pomidorów. Pamiętajmy, że warzywa są dobrym rozwiązaniem żywieniowym dla wszystkich, a zwłaszcza dla osób będących na diecie, ponieważ charakteryzują się bardzo niską kalorycznością.
Dieta śródziemnomorska idealna na upalne dni
Warzywa i owoce to jeden z wyznaczników diety śródziemnomorskiej, która jest szczególnie zalecana w okresie wakacyjnym. Oprócz nich dieta ta uwzględnia takie dobrodziejstwa natury, jak orzechy, nasiona, oliwę z oliwek, zboża czy zioła, a także ryby, chude mięso, nabiał i pełnoziarniste produkty. Przewiduje ponadto niewielkie ilości chudego mięsa, które można połączyć z brązowym ryżem, brązowym makaronem lub warzywami i serwować na letni obiad.
5 posiłków dziennie także latem
Złota zasada – pięć posiłków dziennie nie przewiduje żadnych odstępstw. Powinniśmy o tym pamiętać także latem, mimo że okres ten sprzyja wyjazdom i wycieczkom. Na śniadanie najlepiej sprawdzą się produkty mleczne, takie jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny. W połączeniu z owocami oraz otrębami będą stanowić pełnowartościowy początek dnia, nie obciążając tym samym żołądka. Na drugie śniadanie warto wybrać chudy nabiał, porcję owoców lub warzyw wraz z pełnoziarnistym pieczywem.
Jeśli nie chcemy dodatkowo ocieplać organizmu, na obiad wybierzmy wspomniane już chłodniki na bazie kefiru bądź jogurtu lub samodzielnie przyrządzone sałatki. Podwieczorki i kolacje również powinny być lekkie i orzeźwiajace. Najlepiej sprawdzą się gotowane warzywa, pieczone ryby lub chude mięso.
Picie to podstawa
W upalny dzień nie zawsze wystarcza wypijanie dwóch litrów płynów. Część wody zostaje usunięta wraz z potem, dlatego należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu przez cały dzień. Najlepiej zabrać ze sobą butelkę niegazowanej wody lub niesłodzonego napoju za każdym razem, kiedy wychodzimy z domu. Ponadto w upalne dni świetnie sprawdzają się herbatki z pokrzywy oraz napary z mięty lub szałwii, które wykazują właściwości chłodzące. Prezentowane w reklamach pozornie orzeźwiające napoje gazowane, mrożone kawy lub zimne piwa to nie jest dobry wybór. Nie dość, że są kaloryczne i dosładzane, to wcale nie gaszą pragnienia. Wręcz przeciwnie – mogą doprowadzić nawet do odwodnienia organizmu.
Każdy z nas chciałby czuć się lekko i zdrowo. Tak będzie, jeśli zdecydujemy się na świeże, nieprzetworzone produkty. Zamiast kierować swój wzrok w stronę najbliższego baru szybkiej obsługi, wybierajmy to, co dobre, zdrowe i sprawdzone.
Katarzyna Łukijaniuk
Absolwentka filologii polskiej o profilu redaktorsko-medialnym. Od 2012 roku redaktor i recenzent w serwisie abcZdrowie.pl i parenting.pl. Śledzi nowości – zarówno żywieniowe, kosmetyczne, jak i modowe. Przywiązuje wagę do zdrowego stylu życia. Jest zafascynowana tym, co współczesny świat oferuje najmłodszym.