Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościKawa niejedno ma imię, czyli 6 przepisów na jesienno-zimową kawę
Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Pijemy ją po obiedzie, podczas spotkań towarzyskich oraz gdy brakuje nam energii. Cappuccino, espresso, a może latte? Rodzajów jest wiele. My prezentujemy 6 znakomitych receptur na jesienno-zimową kawę.
Czas czytania: 8 min
1. Kawa kuloodporna
Kawa kuloodporna to napój promowany przez Annę Lewandowską. Ma dodać energii i wigoru. Patrząc zarówno na Annę, jak i jej męża Roberta, który również pije tę wersję napoju, jesteśmy w stanie uwierzyć, że rzeczywiście działa. Przepis jest niezwykle prosty, ale wymaga dobrej jakości składników. Jest to po prostu kawa z tłuszczem i odrobiną przypraw.
Aby ją przygotować, wystarczy do dwóch szklanek zaparzonej kawy ziarnistej (arabica) dodać 2 łyżeczki oleju kokosowego oraz 3 łyżeczki masła klarowanego. Do tego dorzucamy szczyptę cynamonu oraz kardamonu i wlewamy odrobinę mleka kokosowego do smaku. Wszystkie składniki blendujemy i gotowe! Kawa nie tylko daje kopa na kilka godzin, ale także hamuje apetyt.
2. Kawa po arabsku
To kawa dla miłośników mocnych i wyraźnych aromatów. Stawia na nogi, a zarazem przynosi niezwykłe doznania smakowe. Do jej przygotowania będziemy potrzebować bardzo dobrej jakości kawy mielonej. 2 łyżeczki wymieszajmy z kilkoma ziarnami kardamonu i zmielmy w młynku do kawy. Zapewne zastanawiacie się, po co mielić już zmieloną kawę, ale właśnie w tym tkwi cały sekret kawy po arabsku. Mieszankę wsypujemy do tygielka do kawy lub małego rondelka. Teraz dodajmy odrobinę cukru trzcinowego do smaku i zimną wodę. Zagotujmy miksturę, aż zacznie się pienić i rosnąć, jak mleko. Gotowe!
3. Kawa piernikowa
Kawa piernikowa do doskonała opcja dla łasuchów – smakuje obłędnie, ale jest też dosyć kaloryczna, więc lepiej pić ją z umiarem. W garnuszku wymieszajmy: szczyptę cynamonu, 2 łyżeczki melasy, szklankę mleka roślinnego – może to być mleko sojowe, migdałowe, a nawet kokosowe w zależności od upodobań smakowych. Dodajmy jeszcze 2 łyżeczki mocnej sypanej kawy, ziarenka z 1 laski wanilii, cukier do smaku oraz szczyptę imbiru. Wszystkie składniki teraz wymieszajmy i zagotujmy. Kawę dobrze jest ozdobić dużą ilością bitej śmietany oraz ciasteczkiem korzennym lub pierniczkiem. Palce lizać!
4. Kawa po irlandzku
To propozycja dla miłośników wyrafinowanych smaków i niecodziennych połączeń kulinarnych. Do przygotowania kawy po irlandzku potrzebujemy 50 ml likieru na bazie whiskey, 50 ml syropu miętowego, syropu cukrowego do smaku, 150 ml kawy rozpuszczalnej dobrej jakości oraz dużo bitej śmietany. Wszystkie składniki, oprócz bitej śmietany, mieszamy w barmańskim shakerze, przelewamy do ulubionego kubka i dekorujemy bitą śmietaną. Osobom, które lubią mocniejsze smaki oraz tym, które chcą rozgrzać się w zimowy, chłodny wieczór, zamiast 50 ml likieru proponujemy 50 ml dobrej jakości whiskey.
5. Kawa na ostro
Kawa z chili rozgrzewa jak żaden inny napój, w dodatku podwójnie przyspiesza przemianę materii dzięki zawartości kapsaicyny, która skrywa się w papryczce. Jak jednak przygotować kawę na ostro, aby cieszyć się w pełni jej smakiem i właściwościami? Będziemy potrzebować 50 ml mocnej zaparzonej już kawy oraz 200 ml kakao, które przygotujemy z połączenia kakao deserowego oraz pełnotłustego mleka. Obydwa napoje połączmy i dodajmy do nich odrobinę sproszkowanego chili. Wszystkie składniki należy zblendować. Do tego przyda się odrobina miętowego syropu lub miętowej posypki do ozdoby.
Jeśli dopadła nas chandra lub po prostu mieliśmy ciężki, stresujący dzień, po powrocie do domu koniecznie wypróbujmy przepis na kawę poprawiającą humor. Cieszy się on ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych i nie da się ukryć, że od pewnego czasu jest gwiazdą wielu zdjęć na Instagramie. Przygotujmy małe espresso i wlejmy je do ulubionego kubka, dodając kilka pianek Marshmallows. Teraz zalejmy wszystko gorącym, spienionym mlekiem. Wierzch kawy warto obsypać małymi piankami lub kilkoma dużymi podzielonymi na mniejsze kawałki. Taki napój naprawdę potrafi poprawić humor!