Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościPłatki owsiane, jaglane, orkiszowe, ryżowe. Jakie płatki jeść i jak je przyrządzać?
Owsianki, jaglanki i inne tego typu płatki święcą ostatnio tryumfy. Przestały być zmorą dzieciństwa i przypominać nieestetycznie wyglądające papki. Obecnie wszystkie dietetyczki oraz trenerki fitness odczarowują niepochlebne zdanie o owsiankach i zamieniają je w jedzenie, które nie tylko jest zdrowe, ale może być też ładnie podane i smaczne. Przepisy najlepiej sprawdzają się na śniadanie. Miseczka płatków z garścią orzechów i owoców to energia na cały dzień. Jakie płatki wybrać i jak je podać? Garść porad – poniżej.
Czas czytania: 5 min
Płatki owsiane, czyli tradycyjna owsianka
Płatki owsiane to najpopularniejsze płatki. Są dostępne w niemal każdym sklepie, a i coraz częściej podają je restauracje na śniadania. Nic dziwnego, owsianki przeżywają teraz absolutny boom. Mają całe mnóstwo zalet. Są pożywne, dają energię, oczyszczają organizm, regulują pracę jelit i sycą, zatem nie sięgamy w przerwach między posiłkami po przekąski, a podjadanie, szczególnie na diecie, to przestępstwo. Jednak i płatki owsiane należy wybierać starannie. Coraz więcej na rynku jest produktów błyskawicznych. Płatki owsiane także. Te błyskawiczne są jednak płatkami mocno przetworzonymi, gotują się zaledwie kilka minut, ale nie mają tylu wartości odżywczych. Lepiej kupować zwykłe płatki owsiane. Na rynku dostępne są także owsianki instant, które wystarczy zalać mlekiem, by otrzymać miękkie płatki o smaku truskawkowym, malinowym czy cynamonowo-jabłkowym. Zdecydowanie lepiej przyrządzić owsiankę samemu, niż ufać kolorowemu i słodkiemu proszkowi, który jest w paczce.
Sposób na przygotowanie owsianki jest prosty. Płatki, w zależności od preferencji, ugotować można na wodzie lub mleku – krowim lub roślinnym. Nie słodzimy cukrem, jeśli chcemy jeść płatki na słodko – dodajemy stewię lub łyżkę miodu. Śmiało można płatki także doprawić – wanilią, cynamonem lub anyżem. Od czasu do czasu warto do płatków dodać także kostkę gorzkiej czekolady, która rozpuści się i nada owsiance kakaowego smaku. Gotowe płatki posypujemy orzechami, żurawiną oraz dodajemy maliny. Oczywiście kombinacji jest całe mnóstwo i wszystko zależy od preferencji smakowych.
Płatki jaglane, czyli budyń z jaglanki
Płatki jaglane to małe, kremowe płatki, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Gotują się błyskawicznie i mają delikatny smak. Przed gotowaniem należy pamiętać, aby je opłukać, ponieważ mogą mieć nieco gorzkawy posmak. Można je gotować w całości lub wcześniej zblendować na pył, który ugotowany stanie się masą przypominającą budyń i to w dodatku zdrowy. Budynie jaglane to doskonały pomysł na deser. Ugotowaną na mleku jaślankę wystarczy urozmaicić o mus owocowy oraz łyżkę jogurtu naturalnego, by cieszyć się deserem nie mniej smacznym niż pucharek lodów. Jaglanka to też sposób, aby oszukać najmłodszych. Specjalnie dla nich można nieco dosłodzić „budyń” miodem i przyprawić wanilią, by myśleli, że jedzą prawdziwy budyń.
Płatki orkiszowe, czyli ciasteczka zbożowe
Płatki orkiszowe mają właściwości podobne do tych, jakie cechują owsiane. Dodatkowo dobrze wpływają na poziom cholesterolu oraz cukiru we krwi. Kiedyś popularne były chleby orkiszowe, obecnie częściej sięga się po płatki. Tutaj też należy wybierać nie te błyskawiczne, które są pozbawione wartości odżywczych, ale tradycyjne. Co z nich zrobić, aby zamienić garść płatków w smaczną przekąskę? Najlepiej ciasteczka zbożowe. Taki smakołyk stanowić będzie zdrową przekąskę i śmiało można sięgać po niego między posiłkami, bez obaw o dietę. Do ciastek, poza uprażonymi na suchej patelni płatkami należy dodać bakalie: żurawinę, rodzynki czy morele oraz ulubione orzechy. Wszystko należy wymieszać i posklejać miodem oraz białkiem jaja kurzego. Uformowane ciastka należy upiec w piekarniku. Można je długo przechowywać i cały czas będą wyjątkowo dobrze smakować.
Płatki ryżowe, czyli kleik
Płatki ryżowekojarzą się z kleikiem gotowanym na mleku. Faktycznie, po ugotowaniu stają się miękkie i delikatne. Niestety mają one sporo kalorii, ale są też bardzo sycące, dlatego wystarczy ich garść, by stworzyć zdrowy i smaczny podwieczorek. Należy ugotować płatki na chudym mleku lub wodzie, zmiksować ulubione owoce oraz pokruszyć kilka ciastek zbożowych. Całość wkładamy warstwami do szklanki, tworząc wspaniale wyglądający deser. Podając go gościom, nawet nie zauważą, że jedzą zdrowy i pożywny posiłek. Skupią się na walorach smakowych.
Płatki zbożowe to zdrowy posiłek. Odpowiednio przygotowane staną się ulubionym śniadaniem, podwieczorkiem, deserem czy przekąską. Wystarczy trochę wyobraźni, torebka płatków i chęci. Postaw na zdrowe jedzenie i zmień swoje nawyki żywieniowe.