Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościWędzarnia metalowa, murowana czy drewniana – która jest lepsza?
Przygotowywanie mięs, ryb i wędlin cieszy się ostatnimi czasy coraz większą popularnością – zarówno w użytku prywatnym, jak i firmowym. Sztuka wędzenia mięs wymaga jednak nie tylko umiejętności i doświadczenia, ale i odpowiednio dopasowanej do potrzeb wędzarni. Która konstrukcja okaże się najlepsza i na co zwracać uwagę podczas jej doboru?
Czas czytania: 5 min
Trzy rodzaje wędzarń: drewniane, murowane i metalowe
Na rynku spotkać można trzy typy wędzarń znacząco różniające się między sobą specyfiką wędzenia oraz komfortem obsługi. W użytku prywatnym zdecydowanie najpopularniejsze są wędzarnie drewniane. Można je łatwo zbudować samemu lub kupić gotowe rozwiązania za niewielką sumę. Poza tym tego typu konstrukcje są w pełni mobilne i z łatwością można przenieść je w okresie nieużywania do garażu lub piwnicy.
Wymurowanie własnej wędzarni wymaga nieco więcej nakładów pracy oraz środków. Tego typu wędzarnia dedykowana jest przede wszystkim osobom, które okresowo wędzą duże ilości mięs, wędlin i ryb na własny, prywatny użytek. Dodatkowo tego typu wędzarnia z powodzeniem może stać się elementem małej architektury ogrodowej przyozdabiającej przydomową działkę.
Profesjonaliści poszukujący wędzarni do firmy powinni zainteresować się przede wszystkim wędzarniami metalowymi. Zapewniają one bowiem o wiele większą funkcjonalność, łatwiejsze czyszczenie oraz szerszy zakres doboru parametrów wędzenia.
Czym różnią się między sobą poszczególne rodzaje wędzarń?
Istnieje kilka parametrów wyróżniających między sobą wędzarnie. Należą do nich: rodzaj wędzenia, temperatura wędzenia oraz możliwość wędzenia określonego typu mięsa.
Wędzarnie drewniane i murowane pozwolą wędzić dymem na gorąco (40 – 60oC), na ciepło (24 – 40oC) i na zimno (18-24oC), przy czym elektryczne wędzarnie metalowe – np. ROYAL 10010730 – dodatkowo umożliwiają wędzenie z jednoczesnym opiekaniem. Dodatkowo uznaje się, że wędzarnie metalowe szybciej się schładzają, przez co według ekspertów najlepiej spośród wszystkich trzech konstrukcji nadają się do wędzenia ryb.
Co więcej, dobierając wędzarnię, należy zwrócić uwagę na łatwość jej czyszczenia. Wędzarnie murowane oraz drewniane są o wiele trudniejsze w utrzymaniu czystości od profesjonalnych pieców wędzarniczych. Wiele osób zapomina, że wędzarnia to przede wszystkim urządzenie gastronomiczne, a utrzymanie go w czystości zagwarantuje odpowiedni smak wędzonych mięs oraz zminimalizuje ryzyko zatrucia.
Parametry, na które należy zwrócić uwagę podczas wyboru wędzarni
Przed wyborem wędzarni należy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Najważniejszym z nich jest umiejscowienie pieca. W tradycyjnych wędzarniach piec może być umieszczony w sposób pośredni, bezpośredni oraz za ok. 1,5-metrową rurą. Usytuowanie pieca warunkuje temperaturę wędzenia i sposób dokładania drewna lub wiórów.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, czy konstrukcja jest ocieplona. Ocieplone wędzarnie są w stanie wydajniej utrzymywać odpowiednią temperaturę, minimalizując straty ciepła.
W przypadku wędzarń innych niż specjalistyczne komory wędzarniane (np. wędzarnie Bradley Smoker) nie należy wybierać konstrukcji z płaskim dachem, który może powodować skraplanie się na wyroby skropliny wytwarzającej kwas octowy kwaszący wędzonki.
A może profesjonalne wędzarnie elektryczne?
Wędzarnie elektryczne (piece wędzarniane) to w pełni profesjonalne wędzarnie dedykowane zarówno profesjonalnemu użytkowi domowemu, jak i użytkowi firmowemu w branży HoReCa i gastronomii. Tego typu wędzarnie wyposażane są w termostaty, które pozwalają na wędzenie mięs w precyzyjnie określonej temperaturze każdą z powszechnie wykorzystywanych metod (na zimno, na ciepło, na mokro i z dodatkowym opiekaniem).
Stal nierdzewna, z której wykonuje się tego typu piece wędzarniane, zapewnia długą żywotność, odporność na korozję, łatwość czyszczenia i biologiczną obojętność, przez co produkty spożywcze mogą być w pełni bezpiecznie wędzone. Przykładem takich wędzarń mogą być wędzarnie Hendi Revolution.
Konstrukcje wędzarń elektrycznych wyposażane są w znaczną liczbę wyjmowanych rusztów, funkcjonalne szuflady do uzupełniania drewna lub wiórów podczas wędzenia czy specjalne tace do zbierania wytapianego tłuszczu.
Podsumowanie
Wędzarnia powinna być dobrana wedle potrzeb i wymagań. O ile do użytku prywatnego można wybierać spośród każdego rodzaju wędzarni, o tyle firmy funkcjonujące w branży HoReCa i w szeroko rozumianej gastronomii nie mogą pozwolić sobie na nieefektywne wędzarnie drewniane lub murowane. Tego typu przeznaczenie wymaga możliwie najlepszych i najpraktyczniejszych rozwiązań, jakimi są profesjonalne wędzarnie metalowe.