Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościWszystko, co musisz wiedzieć o olejach
Oleje to ważny element naszej diety. Stosując niektóre z nich, również jako kosmetyki, możemy spodziewać się rewelacyjnych efektów. Czy wiesz, na którym oleju najlepiej smażyć, a który może posłużyć jako maska do włosów?
Czas czytania: 4 min
Oleje roślinne pozyskiwane z pestek nasion lub owoców od są dawna doceniane przez dietetyków, a nawet osoby będące na diecie. Wbrew pozorom tych tłuszczy w diecie osób odchudzających się powinno znaleźć się całkiem sporo, ponieważ zawierają wiele cennych właściwości odżywczych. Jakich? Dowiesz się tego z naszego poradnika, w którym prezentujemy oleje: lniany, z pestek dyni, rzepakowy i kokosowy oraz bogate możliwości ich zastosowań w kuchni i nie tylko.
Olej lniany na młodość
Olej lniany spośród wszystkich olejów wyróżnia się największą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu, a jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego. Jego regularne zażywanie podnosi także naszą odporność oraz działa łagodząco na żołądek. Tłuszcz ten z powodzeniem wykorzystasz przy przygotowaniu wielu sałatek. Nie ma wyraźnego smaku, zatem nie będzie kłócił się z innymi składnikami. Pamiętaj, że nie możesz na nim smażyć, bo pod wpływem wysokich temperatur nabiera niekorzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Olej lniany sprawdzi się również jako kosmetyk, np. odmładzający balsam, ponieważ zawiera dużo witaminy E, która jest uznawana za witaminę młodości.
Leczniczy olej z pestek dyni
Na oleju z pestek dyni również nie możesz smażyć, ale podobnie jak olej lniany idealnie sprawdzi się jako dressing do sałatek. Olej ten ma jednak zdecydowany orzechowy posmak, który urozmaici potrawy. Spróbuj dodać kilka kropli do zupy kremu, a na pewno w nim posmakujesz. Olej z pestek dyni jest źródłem dobrych tłuszczy i antyoksydantów. Produkt ma działanie lecznicze, ponieważ zwalcza pasożyty jelitowe, artretyzm, zmniejsza dolegliwości zespołu jelita drażliwego, pomaga w schorzeniach prostaty i układu moczowego oraz wpływa korzystnie na pracę serca.
Superpokarm – olej kokosowy
Olej kokosowy od jakiegoś czasu uchodzi za prawdziwy superfood, czyli pokarm, który wyjątkowo dobrze wpływa na kondycję zdrowotną człowieka. Przyglądając się jego właściwościom, trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Olej ten zawiera kwas laurynowy, który ma działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe, zatem podniesie twoją odporność i uchroni przed zakażeniami. Ponadto pomoże ci w walce ze zbędnymi kilogramami, ponieważ zmniejsza łaknienie i zwiększa spalanie tłuszczu w jamie brzusznej. Co więcej, możesz go stosować nie tylko jako smakowity dodatek podczas smażenia (wypróbuj piersi z kurczaka w wiórkach kokosowych smażonych na nierafinowanym oleju kokosowym – palce lizać!), ale również kosmetyk, który nawilży i zregeneruje twoje włosy i skórę po zimie!
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy jest najpopularniejszym olejem w Polsce ze względu na masową uprawę rzepaku w naszym kraju oraz jego niską cenę. Jest zdecydowanie tańszy od oliwy z oliwek, która przez jakiś czas uchodziła za zdrowszą. Oba produkty mają jednak zbliżony skład – olej rzepakowy bywa nawet nazywany „oliwą północy”. Nasz rodzimy olej, odporny na wysokie temperatury, jest z pewnością najlepszym tłuszczem do smażenia. Będąc bogatym źródłem witamin A, E, K i D, dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Z powodzeniem wykorzystasz go do smażenia każdej potrawy oraz do pieczenia ciast.
Oleje roślinne są niezastąpionym składnikiem naszej diety. Staraj się dodawać je w małych ilościach do jak największej liczby potraw w ciągu dnia, a odczujesz ich dobroczynne działanie na zdrowie i sylwetkę. Niektóre stosowane zewnętrznie, będą miały korzystny wpływ także na twoją skórę, włosy i paznokcie. Pamiętaj tylko, żeby wybierać oleje nierafinowane i tłoczone na zimno, ponieważ taki sposób ich uzyskiwania nie pozbawia ich cennych właściwości.
Monika Krzyśków
Absolwentka bibliotekoznawstwa i antropologii kulturowej. Buduje dom, więc na bieżąco jest ze wszelkimi nowościami związanymi z budownictwem i aranżacją wnętrz. Pasjonuje się zagadnieniami związanymi ze zdrowym trybem życia. Sama biega lub spaceruje z psem i przygotowuje posiłki wegetariańskie.